Scheidsrechter worden - EFC

Scheidsrechter worden

Jeugdscheidsrechters op weg Waarom word je jeugdscheidsrechter?

 

EFC vindt het belangrijk om de jeugdspelers te betrekken bij het fluiten van wedstrijden. Aan het begin van ieder seizoen wordt aan alle spelers van C1 en C2 de KNVB cursus pupillenscheidsrechter aangeboden, waarna zij op zaterdagochtend de wedstrijden van de F en E teams kunnen leiden.

 

Natuurlijk is het best spannend om als 14/15-jarige een wedstrijd te leiden. Er staan immers ook ouders langs de kant die soms erg fanatiek kunnen zijn en het ook wel eens beter denken te weten.

 

Maar een wedstrijd fluiten is ongelofelijk leuk. Je krijgt veel waardering, bent meer bij de vereniging betrokken en misschien wel het belangrijkste je krijgt meer waardering voor de scheidsrechter die jouw wedstrijden leidt. Op deze wijze brengen wij kennis van de spelregels en de waarden en normen in de praktijk. Door zelf te fluiten krijg je ook meer respect voor de scheidsrechter die jouw wedstrijden fluit. Een wedstrijd fluiten is helemaal niet zo gemakkelijk en ook de scheidsrechter die jouw wedstrijden fluit kan wel eens een foutje maken. Door het zelf leiden van een wedstrijd ervaar je hoe het is om alles te zien en in een fractie van een seconde een beslissing te nemen. Je voelt de wedstrijd aan en beslist in de geest van de wedstrijd.

 

Begeleiding

Je staat er niet alleen voor! EFC organiseert een cursusavond die gegeven wordt door een officiële docent van de KNVB. Je krijgt zelfs een officieel diploma en ook een boekje/DVD met daarin de spelregels en een aantal handige tips. Tijdens deze cursusavond leer je de spelregels die gelden bij de  JO8 en JO9 pupillen, maar je leert ook dat jonge kinderen van 5 tot 10 jaar snel afgeleid kunnen zijn en ook wel eens huilen als zij ongelukkig vallen of per ongeluk een trap krijgen. Je begint altijd met wedstrijden van de JO8 teams en na een paar wedstrijden gefloten te hebben, krijg je ook JO9 teams onder jouw hoede. Er zijn op zaterdagochtend altijd mensen van het jeugdbestuur aanwezig die je ondersteunen en daarnaast hebben we scheidsrechterbegeleiders die kijken hoe je het doet. Zij geven je altijd positieve feedback en kunnen je nuttige tips geven.

 

Ontwikkeling

Als na een aantal wedstrijden blijkt dat het fluiten je goed afgaat en je inmiddels wat ouder bent, kun je misschien wel doorgaan met fluiten. In dat geval kun je ook de vervolgopleidingen juniorscheidsrechter of basisopleiding scheidsrechter veldvoetbal (BOS) van de KNVB gaan volgen.

 

Kortom: Meld je aan als pupillenscheidsrechter! EFC, of eigenlijk onze jongste voetballertjes en voetbalsters, zijn er enorm mee geholpen.

 

Voor meer informatie en aanmelden kun je contact opnemen met devcoördinator jeugdscheidsrechters jeugdscheidsrechters@efceersel.nl

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!